Prof. Dr. Hüsrev HATEMİ
Arş.Gör.Berrak ERGÜDEN
Tuz ile ilgili ilk yazımızda tuzun molekül yapısından ve kullanılma amaçlarından
bahsetmiştik. Bu yazımızda ise tuz tüketiminin azaltılması gereken gruplar ve azaltılma yöntemini derledik.
WHO’nun
son dönemdeki sodyum alımı ile ilgili önerilerinde sodyum alım değeri günlük
olarak 2000 mg(5g/gün tuz)’dır. Birçok ülkede önerilen günlük Na alımı 2400
mg/gün ya da daha az miktardadır.
WHO’nun
2014 yılında hazırladığı rehberde sodyum/tuz tüketimi ile ilgili öneriler
şunlardır;
·
Yetişkinlerde
kan basıncı ve kardiyovasküler hastalık, inme ve koroner kalp hastalığı
riskinin düşürülmesi için sodyum alımının azaltılması önerisi bilimsel
kanıtlarla güçlü bir öneri olarak yer almıştır.
·
Çocuklardaki
kan basıncının kontrol altına alınması için sodyum alımının azaltılması güçlü
bir öneri olarak yer almaktadır.
·
Bu
öneriler hipertansiyonlu ya da hipertansiyonu olmayan tüm kişilere
uygulanmalı(gebe ve emzikli kadınlar dahil), sadece hastalığı nedeni ile ilaç
tedavisi alan hiponatrami ya da akut olarak oluşan ödem, doktor kontrolünde
diyete ihtiyaç duyan hastalar(kalp krizi geçiren hastalar ve tip 1 diyabetliler
gibi) hariç tutulmalıdır.
Tuz
kısıtlaması yapılan gruplar; kalp yetersizliği olan bireyler, kronik böbrek yetmezliği olan hastalar, gebe annelerdir.
En
yaygın sodyum kaynakları arasında sofra tuzu, kabartma tozu ve yemek sodası
sayılabilir. Günlük tüketilen sodyumun %75 kadarı işlenmiş besinlerden (zeytin,
turşu, peynir, salça gibi) alınır.
Peki
tuz kısıtlaması yapmanın yolları nelerdir?
· Taze
ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edilmelidir.
·
Eğer
hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa “tuzsuz” ya da “tuzu azaltılmış”
besinleri tercih ediniz.
·
Sofrada
tuzluk kullanmamakla tuz alımı % 15 azaltılabilir. Yemeklerin tadına bakmadan
tuz kullanma alışkanlığından vazgeçilmelidir.
·
Baharatları
(nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen) aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih
edilebilir.
·
Turşu,
ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları vb. tuz içeriği yüksek
besinlerden uzak durulmalıdır.
·
Maden
suları kaynağına göre farklı miktarlarda çözünmüş halde yapısında; sodyum, kalsiyum,
magnezyum, demir ve alüminyum olmak üzere çok sayıda mineral ve doğal gaz içermektedir.
Bu nedenle satın aldığınız maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol
edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder