Bu Blogda Ara

30 Kasım 2017 Perşembe

BESLENMEDE GÜNCEL HABERLER

                                                                                     Prof. Dr. H. Hüsrev HATEMİ

ÇAY
Doğal bir ürün olan çay ve çayın bioaktif polifenol (polyphenolo) maddeleri, bazı araştırmlarda antikanser etkiler göstermiştir.
Bu bioaktif maddeler ‘gallokateşin gallate(gallocatechin gallate) ve theaflavin adlı polifenollerdir.
İn vivo deney ve gözlemlere göre çay ve içindeki polifenol maddeler, sadece antioksidan olmakla kalmayıp, zehirsizlendirme(zehirleri giderme) sistemlerini de etkinleştirmektedir. Ayrıca tümör başlatıcı kök hücre grubunun klonal yayılmasını inhibe ederler.Böylece hücrelerin yapısının bozulduğu ilk evrede(early dysplastic stages) kanse oluşumunun hızını keserler. Polifenol tedavisine ara verilirse, kök hücrelerin bölünerek çoğalması tekrar hızlanır. Polifenollerin bu etkisi, tümör başlatıcı(tumor promoting) genlerin baskılanması ve tümör baskılayıcı(tumor suppressing) genlerin etkinleştirilmesi yolu ile olur.(Sur and Panda.Nutrition.p:43-44.2017)

TATLANDIRICI ALLULOSE(Allüloz)
Bir tatlandırıcı olan d-Allulose(d-Allüloz) früktoz(meyve şekeri) molekülünün C 3 epimeridir. Hayvan deneylerinde şişmanlığa (yağ dokusunun artışına) karşı etkiler göstermiştir. Sağlıklı insanlarda denenmiş ve yağların oksidasyonunu (beslenme sonrası, postprandial dönemde) arttırmaktadır. D-Allulose kullanılan grupta kan şekeri daha düşük bulunmuştur.( Kimura, 2017)

SÜT VE OSTEOPOROZ(Hayvan Deneyi)
Sütten elde edilen antioksidatif peptid, yumurtalıkları çıkartılmış sıçanlarda, kemik dokusundaki gerilemenin (osteopeni ve osteoporoz) hızını azaltmaktadır. Yumurtalıkların çıkartılması, insanlardaki menopoz sonrası döneme benzer bir durumdur. Sütten elde edilen bu peptid, deney hayvanlarında uyluk kemiğinin kalsiyum miktarını artırmış, kemikleri tahrip eden ‘sitokinler’ azalmış ve oksidleyici serbest radikalleri azaltmıştır.(Mada et all ,2017)

AKDENİZ DİYETİ VE KOLOREKTAL KANSER

Dünya üzerinde en yaygın kanserler arasında, kalın bağırsak kanseri 3. Sıradadır. Bütün dünyada görülen vakaların % 60 ı gelişmiş ülkelerde görülür. Batı ülkelerinde işlenmiş eti en fazla tüketen toplumlarda kolon kanseri daha sık görülür. Akdeniz çevresinde yaşayanlarda kanserlerden ölüm oranı birazcık düşüktür. Akdeniz Tipi beslenme (zeytinyağı, domates ve genellikle karotenoidlerce zengin beslenme)zeytinyağının polifenolleri, kırmızı şaraptaki resveratrol, domatesteki lycopen, kanserin moleküler gelişimi üzerine etki eden moleküllerdir.( Farinetti A, Zurlo V, Coppi F, Mattioli AV, Mediterranean diet and colorectal cancer,2017)

 

UYKU APNESİ, İLTİHABI DURUM, HDL-LİPOPROTEİN

Obstrüktif(tıkayıcı) uyku apnesi gösteren erkek ve kadınlarda anlamlı belirleyici olarak bel/boyun çevresi oranı ve fibrinojen düzeyi önde gelmektedir. Bu iki birlikte bulunan özelliği, erkeklerde açlık trigliseridi, sistolik kan basıncı, C-reaktif protein(CRP) bulguları izlemektedir.

Kadınlarda ise diğer birlikte bulunan özellikler(covaridtes):seks hormon bağlayıcı globülin düşüklüğü, HOMA indeksi yüksekliği gibi bulgulardır.(Karadeniz Y ve ark., 2017)

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mikrobiyota Tiroid Fonksiyonunu Etkiliyor Mu?

                                                                          Prof.Dr.H.Hüsrev HATEMİ, Öğr.Gör.Berrak BAŞTÜRK Sağlıklı bir bağır...