Prof. Dr. H. Hüsrev HATEMİ
ÇAY
Doğal bir ürün olan çay ve çayın
bioaktif polifenol (polyphenolo) maddeleri, bazı araştırmlarda antikanser
etkiler göstermiştir.
Bu bioaktif maddeler ‘gallokateşin
gallate(gallocatechin gallate) ve theaflavin adlı polifenollerdir.
İn vivo deney ve gözlemlere göre çay ve
içindeki polifenol maddeler, sadece antioksidan olmakla kalmayıp,
zehirsizlendirme(zehirleri giderme) sistemlerini de etkinleştirmektedir. Ayrıca
tümör başlatıcı kök hücre grubunun klonal yayılmasını inhibe ederler.Böylece
hücrelerin yapısının bozulduğu ilk evrede(early dysplastic stages) kanse
oluşumunun hızını keserler. Polifenol tedavisine ara verilirse, kök hücrelerin
bölünerek çoğalması tekrar hızlanır. Polifenollerin bu etkisi, tümör
başlatıcı(tumor promoting) genlerin baskılanması ve tümör baskılayıcı(tumor
suppressing) genlerin etkinleştirilmesi yolu ile olur.(Sur and
Panda.Nutrition.p:43-44.2017)
TATLANDIRICI
ALLULOSE(Allüloz)
Bir tatlandırıcı olan
d-Allulose(d-Allüloz) früktoz(meyve şekeri) molekülünün C 3 epimeridir. Hayvan
deneylerinde şişmanlığa (yağ dokusunun artışına) karşı etkiler göstermiştir. Sağlıklı
insanlarda denenmiş ve yağların oksidasyonunu (beslenme sonrası, postprandial
dönemde) arttırmaktadır. D-Allulose kullanılan grupta kan şekeri daha düşük
bulunmuştur.( Kimura, 2017)
SÜT
VE OSTEOPOROZ(Hayvan Deneyi)
Sütten elde edilen antioksidatif peptid,
yumurtalıkları çıkartılmış sıçanlarda, kemik dokusundaki gerilemenin (osteopeni
ve osteoporoz) hızını azaltmaktadır. Yumurtalıkların çıkartılması, insanlardaki
menopoz sonrası döneme benzer bir durumdur. Sütten elde edilen bu peptid, deney
hayvanlarında uyluk kemiğinin kalsiyum miktarını artırmış, kemikleri tahrip
eden ‘sitokinler’ azalmış ve oksidleyici serbest radikalleri azaltmıştır.(Mada
et all ,2017)
AKDENİZ
DİYETİ VE KOLOREKTAL KANSER
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder