Bu Blogda Ara

17 Kasım 2017 Cuma

BESLENMEDE TUZUN ÖNEMİ

                                                             Prof. Dr. H. Hüsrev HATEMİ
                                                            Arş.Gör.Berrak ERGÜDEN
Sodyum Klorür(tuz) beslenmede önemli bir yere sahiptir. Çünkü tuzun bileşimine giren sodyum da, klor da vücudun başlıca minerallerindendir. Kimyasal maddeler a)anorganik b)organik maddeler olmak üzere iki grupta toplanır. Demir, sodyum, kalsiyum, fosfor gibi maddeler canlıların aracılığıyla oluşmamış maddelerdir. Bunlar ‘’anorganik’’ kimyasal maddelerdir. Vitaminler, karbonhidratlar, yağlar ve proteinler de ‘’organik’’ maddeler başlığı altında toplanırlar.
Sodyum yer kabuğunda nicelik bakımından(en fazla bulunma) altıncı sıradadır.Deniz suyunda erimiş olan maddelerin % 80 ‘ini sodyum klorür oluşturur.
İlk medeniyetlerde ve tarih öncesi devirde bile tuzun önemli bir yeri vardı. Günümüzde de tuz beslenme de önemlidir:
   a)Yemeklere tad ve çeşni vermek için
   b)Bazı gıdaların dokularını yumuşatmak için , bazen de kıvam değiştirmek için
   c)Fazla yoğunlukta tuz, bakterilerin çoğalmasını engellediğinden besinlerin ömrünü uzatmak için de tuz kullanılır.
Hücre dışı sıvılarında en fazla miktarda bulunan mineral maddesi sodyumdur. Klorür için de aynı şey söylenebilir.(sodyum klorür yani sofra tuzu, klor ve sodyum bileşiği olduğundan, klor ve sodyum beslenmede birlikte alınmaktadır.
70 kg ağırlığında bir erkekte 90 gram sodyum vardır. Bu miktarın % 75’i kemiklerin ‘apatit’ bileşimine bulunur. Böbreklerden süzülen sodyumun bir kısmı, idrara verilmeden geri emilir. Vücutta salgılanan Anjiyotensin ve Aldesteron sodyumun geri emilmesini artırır ve sodyum kaybını azaltır.
Sodyum klorürün başlıca atılma yolu idrardır. Dışkı ile çok az miktarda atılır. Terle önemli bir sodyum ve klorür kaybında ancak çok sıcak iklimlerde görülür. İnce bağırsak tipi sulu ishallerde ve özellikle kolerada çok önemli miktarda sodyum kaybı görülür.
Sodyum ile birlikte klor da sodyum klorür(tuz) alınmakla alınır. Fakat sodyum kemiklerin apatit bileşiminde bulunduğu halde, kemik dokusunda klor yoktur. Klor(klorür) hücre içi sıvılarda potasyum ile birliktedir. Hücre dışı sıvılarda sodyum hücre içi sıvılarda potasyum fazla bulunur.
Klor, sindirim faaliyeti için mideden salgılanan klorhidrik asit yapısındadır. Sindirim sisteminin kusma ile seyreden hastalıklarda, kanda klor miktarı önemli derecede düşebilir.
Besinlerde Sodyum ve Klor
Besinlerin birçoğunda sodyum klorür miktarı çok azdır. Özellikle bitkisel kaynaklı besinler, pişirilirken veya hazırlanırken tuz eklenmedikçe çok az tuz içerirler.
Hayvansal besinlerde tuz, bitkisel besinlere göre daha fazla bulunursa da,  hayvansal besinlerde pişirme sırasında veya sofrada eklenmedikçe, tuz bakımından zengin değildir.
Beslenme alışkanlıkları bakımından, bir toplum içinde çeşitli halk grupları içinde günlük sodyum alımı değişimler gösterir. Ülkeler arasında da sodyum klorür alımı çok değişkendir.1990 lı yılların sonuna doğru, deniz ürünleri tüketiminin(balık, deniz yosunu vb.) fazla olduğu Japonya halkının en yüksek düzeyde tuz alan halklardan olduğu biliniyordu.(günde 25 gram üzerinde)
Türkiye’de 1950 li yıllarda, idrarda günlük tuz atımı üzerinden tuz alımı hesaplanır ve günlük tuz alınmasının 9-10 gr/gün olduğu bildirilirdi.
Japonya tuz alınmasındaki yüksekliği 15 grama kadar azaltmayı planlamış ve son 20 yılda planlanan miktara yaklaşılmıştır. Bizde ise beslenme sanayiinin hazır gıdaları ve sofrada tuz eklenme alışkanlığının artmasıyla, günlük tuz alınması 9-10 r/gün değerini çok aşmıştır.
UK(İngiltere) ‘de günlük sodyum alınması 2-10 gr/gün arasındadır.(ortalama 2.6 gr) . Bu rakamlar tuz(sodyum klorür) miktarı değil, sodyum miktarıdır. UK ‘de alınan sodyum ortalama değeri 2,6 gr, bunu tuz karşılığı ise 7.7-10.1 gramdır.
Besinlerdeki sodyum miktarları toplanırsa beslenme ile alınan günlük sodyum miktarı 2 gramın altında bulunur. Buna göre, pişirme sırasında ve sofradaki ekleme, aşırı tuz alınmasının başlıca sebebidir.

Sodyum klorür ağırlığının % 39 u sodyumdur. Günde 10 gr sodyum klorür alan bir kişi 3,9 gram sodyum almış demektir. Bunun aksine de yani alınan sodyumdan sodyum klorürü hesaplamak için, sodyum miktarı 39’a bölünerek 100 ile çarpılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mikrobiyota Tiroid Fonksiyonunu Etkiliyor Mu?

                                                                          Prof.Dr.H.Hüsrev HATEMİ, Öğr.Gör.Berrak BAŞTÜRK Sağlıklı bir bağır...