Arş.Gör.Berrak ERGÜDEN
Prof. Dr. H. Hüsrev HATEMİ
Vitamin A,
bitkisel ve hayvansal kaynaklı olup yağda eriyen bir vitamindir. Retinoidler
A vitamininin hayvansal kaynakları, karotenoidler ise bitkilerden türetilmiş
beta-karoten gibi vitamin A öncüleridir. Retinoidler, retinol, retinal
(retinaldehit), retinoik asit ve retinil esterleri içerir.
Vitamin A’nın
görme, üreme, embriyonik gelişim, büyüme ve bağışıklık fonksiyonlarında önemli
görevleri vardır. Mukopolisakkarit sentezi, kolesterol sentezi ve
hidroksisteroidlerin metabolizması için kofaktör görevi görür. Retinolden
sentezlenen retinal, retinada opsin ile birleşerek gece görmeyi sağlayan
rodopsini oluşturur. Vitamin A yetersizliğinin en göze çarpan belirtisi
gece körlüğüdür. Bu durum A vitamini yetersizliği sonucu yeterli miktarda
rodopsin oluşamamasından kaynaklanır. Vitamin
A eksikliği, kseroftalmiye de neden olmaktadır. Kseroftalmi’de gözyaşı bezleri
hücrelerinin keratinize olması sonucu gözyaşı akımının durması, korneada
sertleşme görülmesidir. Kemik gelişimi, testis ve yumurtalık fonksiyonu,
embriyonik gelişme, mukozal ve epitel yüzeylerin bakımı için de retinol ve
retinoik asit gereklidir.
Son
zamanlarda, A vitamininin antioksidan özellikleri üzerinde durulmaya
başlanmıştır. 89.000'den fazla kadın hemşire üzerinde yapılan bir araştırma, A
vitamini alımı % 20 nin üstünde olan kadınlarda meme kanseri gelişme ihtimalinin
önemli ölçüde azaldığı saptanmıştır. A vitamininin serbest
radikalleri temizleme özelliğinin, bazı kanser tiplerinin oluşma riskini
azaltmış olabileceği düşünülmektedir.
Retinol esterleri gastrointestinal lümende pankreatik enzimler tarafından hidrolize edilir, daha sonra emilim ve yeniden esterleşme yapılır. Retinol öncelikle karaciğerde depolanır (vitamin A alımı uygun olduğunda >% 90), böbrekler, akciğerler, adrenaller, retinada az miktarda bulunur. Yetişkinlerde normal serum retinol seviyeleri 300-700 ng / ml'dir. A vitamini karaciğer depoları, karaciğerin 20 mcg / g altına düştüğünde plazma retinol konsantrasyonu azalır. Bu nedenle, düşük retinol konsantrasyonları A vitamininin yetersiz olduğunu gösterirken, normal konsantrasyonlar gerçek A vitamini durumu ile ilişkili olmayabilir. A vitamininin kaynakları; yumurta, süt ürünleri, et (özellikle karaciğer) ve yağlı tuzlu su balıklarıdır.
Bazı
hastalıklarda A vitamininin işlevsiz depolanması ve taşınması meydana
gelebilir. Vitamin A keratinizasyon bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır; bununla
birlikte, tretinoin ve izotretinoin gibi A vitamini analogları toksisite
potansiyeline sahiptir. Aşırı
A vitamini alımı baş ağrısı, kusma, ödem
(akut toksik belirtiler) oluşturabilir. Kronik toksisite de ise kilo kaybı,
mide bulantısı ve kusma, dudak mukozasında kuruluk, kemik ve eklem ağrısı,
parankim hasarı, fibroz ve hepatomegali görülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder