Kış
mevsimi kapıda ve beraberinde gribal vakalar artış gösterdi. Hastalıktan
korunmada aşılanma, kişisel hijyen kurallarına dikkat etme gibi önlemlerin
yanında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli ve dengeli beslenme
de oldukça önemlidir. Özellikle bilinmeli ki diyet içeriği kaliteli ve yeterli
olmayan bireylerin hastalıklara yakalanma riski daha yüksek ve vücut direnci
düşüktür.
Peki savunma
sistemimizi nasıl güçlendiririz?
·
Su tüketimi: Enfeksiyon sırasında artan vücut
ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı önemlidir. Aynı zamanda sıvı
alımı vücutta oluşan toksinlerin atılmasında da önemlidir. Bu nedenle düzenli
sıvı alınmalıdır.( 2-2,5 litre )
A vitamini : İlk olarak A ve C vitamini gibi
antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz
gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina,
elma, greyfurt gibi meyveler tercih edilebilir.
C vitamini : C vitamini eksikliğinde bağışıklık
sisteminin hücrelerinin fonksiyonlarında azalma ve hücresel bağışıklık yanıtlarında
bozulmalar belirlenmiştir.
Vitamin ve mineraller sebze ve
meyvelerin özellikle dış yaprakları, kabukları veya kabuğun hemen altındaki
kısımlarında bulunduğundan yenilebilenlerin kabukları soyulmamalı ya da mümkün
olduğunca ince soyulmalıdır.
Dilimlenip, buzdolabında üstü açık bırakılmış
kavun 24 saatten kısa sürede C vitamini içeriğinin %35 ini kaybeder. Isı kaybı
ile olan kaybı azaltmak için sebzeler mümkün olduğunca kısa süre
pişirilmelidir. Suda eriyen vitaminlerin (C vit., B2, folik asit vb) kayıplarını önlemek için sebzelerin haşlama
suyu kesinlikle dökülmemelidir.
·
Çinko: Yapılan çalışmalar şiddetli çinko eksikliğinin kemik
iliğinde B lenfositi azalmasına sebep olduğunu göstermiştir. Bu çalışmalar
çinko eksikliğinin glikokortikoid seviyelerinin kronik yüksekliğine yol
açtığını ve bunun da immün sistemi baskıladığını söylemektedir.
E vitamini: A vitamininin okside olmasını
önler ve vücut direncini artırmakta önemlidir.E vitamininin iyi kaynakları
olan; zeytinyağı, ay çiçek yağı, kanola yağı ve yağlı kuruyemişler ile yağlı
tohumlarda (ceviz, badem, fındık vb. ) bulunmaktadır.
Protein alımı: Proteinler hücresel bağışıklık
sistemi üzerinde etkilidirler ve bağışıklık sisteminin aktif oyuncularından
olan antikorların yapımında önemli görevleri vardır. Bu sebeple hastalıklardan
korunmada ve vücut direnci için çok önemlidir.
Arginin, glutamin, histidin, metionin bu yapılarda rol alan önemli
aminoasitlerdir. Bu nedenle protein
kalitesi yüksek olan et, tavuk, balık ,yumurta, kurubaklagiller diyette mutlaka
yer almalıdır.
Prebiyotik ve probiyotikler: Hipokratın ‘’Bütün hastalıklar bağırsaklarda başlar.’’ sözü bağırsak sağlığının önemini
vurgulamaktadır. Prebiyotik ve
probiyotikler bağırsaklardaki yararlı mikroorganizmaları artırır ve bağışıklık
sistemini güçlendirir. Kalın bağırsaklar vücudumuzdaki en büyük savunma sistemi
organıdır. Kefir prebiyotikler açısından oldukça zengin bir besindir. Yoğurt, ayran ve peynirin
yapısında da doğal olarak prebiyotik bulunmaktadır.
Tüm bunları dikkate almalı,
besinlerin gücüne inanmalı ve hastalıklardan korunmak için beslenmeye önem verilmelidir.
Beslenme Uzmanı Berrak ERGÜDEN
Beslenme Uzmanı Berrak ERGÜDEN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder